SUUNNITTELIJAN Q&A
Kysymyksiä ja suunnittelijan vastauksia
Miksi fantasia-western eikä histel-western?
1) Koska en halua suomilarppikontekstissa käsitellä 1890-luvun Yhdysvaltojen rotusortoa, orjuuden historiaa enkä kolonialismia – en koe, että nämä olisivat aihealueita, joista minulla voisi olla relevanttia sanottavaa pelintekijänä, koska minulla ei ole näihin kosketuspintaa, ja niiden kokonaan pois jättäminen muuten historiallisesta settingistä olisi erasoivaa. Tämä on antikolonialistinen ja antirasistinen larppi. Peli uudelleenkuvittelee western-genren ilman rasismia ja kolonialismia, mikä tekee siitä väistämättä fantasiaa. Pelin western-genre viittaa nimenomaisesti populaarikulttuurin westerniin, ei historiallisesti korrektiin aikakauteen, eli myös pelin western-elementit ovat epähistoriallisia, vaikkakin historiasta runsaasti vaikutteita ottavia. 2) Koska historiallisesti oikea amerikkalainen diversiteetti ei ole suomalaisissa larppipiireissä kylliksi edustettuna, ja toisaalta vaikka olisi, ei-valkoiset/BIPOC- pelaajat tuskin haluaisivat pelata rasistista sisältöä (ja jos olisi, en olisi itse järjestämässä historiallista peliä vaan antaisin platformin ei-valkoisille). 3) Koska western-genressä ja esim. RDR:ssä on sekä epähistoriallisia että historiallisia elementtejä, mutta western ei genretyypillisesti toimiakseen edellytä, että sen sijoittaisi maantieteellis-historiallisesti oikeaan ympäristöön – voimme hyvin nauttia genren parhaista kliseistä ilman niitä pahimpia. 4) Koska haluan tutkia tasavertaista vihollisuutta, mikä on käytännössä mahdollista vain fantasiagenren sisällä, koska se on todellisessa elämässä äärimmäisen harvinainen tilanne ja olisi siten epähistoriallista.
​
Miksi on eri humanoidikansoja, jos ei haluta peliin rotuerottelua/-syrjintää?
Koska haltioiden ja peikkojen läsnäolo auttaa irrottamaan pelin mentaalisesti ja konseptuaalisesti historianelävöityksestä visuaalisin ja tiedollisin keinoin, ts. on helpompi tiedostaa aktiivisesti, ettei pelata histeliä, kun läsnä on haltioita ja peikkoja. Haluan myös nähdä, miten eri kansojen välinen tasa-arvo toteutuu.
​
Miksi pelimaailma on niin mustavalkoinen?
Monet pelimaailman elementit ovat symbolisia oman aikamme alati näkyvämmille ilmiöille. Valtaosa maailmanhistoriasta poikkeavasta yksinkertaistuksesta on pyrkimystä rajoittaa omaksuttavan materiaalin määrää.
​
Miksi proppaamisessa ei saa ottaa vaikutteita länsimaiden ulkopuolelta?
Koska pelin genreistä toinen, western, on fiktiogenrenäkin hyvin sidoksissa pohjoisamerikkalaiseen kulttuuriympäristöön. Kyseisessä ympäristössä kulttuurisen omimisen kysymykset ovat jonkin verran erilaiset kuin esim. suomalaisessa, tai toisaalta sellaisissa kulttuuriympäristöissä, joissa kolonialismin historia näyttää erilaiselta. Toinen pelin genreistä on fantasia, ei histel, joten vaikka kulttuurinen omiminen ja kulttuurilainat ovat ehdottomasti historiallinen ilmiö, ei ole syytä sisällyttää niitä tähän peliin. Hyvin paljon länsimaisesta tyylistä poikkeavat visuaaliset elementit eivät myöskään ole varsinaisesti osa määriteltyä pelimaailmaa. Ottamatta siis suoraan kantaa siihen, mikä on kulttuurista omimista ja mikä kulttuurilainaa suomalaisessa kontekstissa (kannanotto edellyttäisi omistajuutta asiaan), määritellään tämän pelin yhteydessä rajat Pohjois-Amerikan standardien mukaan. Tämä tehdään myös sen vuoksi, että peliä tullaan kuvaamaan ja valokuvat tulevat ennen pitkää julkiseen levitykseen, josta ne voivat päätyä mihin tahansa. Näin vältytään paitsi epäeettiseltä / eettisesti kyseenalaiselta toiminnalta, myös kansainvälisen larppiyhteisön draamalta. En ole aiheen asiantuntija, ainoastaan kiinnostunut eettisestä ja sensitiivisestä toiminnasta, joten kehotan lukemaan asiasta lisää itsenäisesti. Erityisesti alkuperäiskansojen näkökulmaa valottavana esimerkkinä tämä blogipostaus oli hyvin lähestyttävä, ja postauksessa viitataan tähän kattavaan koosteeseen. En ole kiinnostunut riitelemään aiheesta – tästä design-linjauksesta voimakkaasti eri mieltä olevan pelaajan kannattaa etsiä itselleen toinen peli.